
 
 

 
 
 

GEER Fund FAQ 
1. Question A-8 of the Department of Education’s GEER Fund FAQ states that a Governor or 

an eligible entity may use GEER funds for any allowable expenditure incurred on or after 
March 13, 2020, the date the President declared the national emergency due to COVID- 
19. Would expenditures incurred after March 13, 2020 but prior to the beginning of the 
grant term be eligible for GEER funding? 

 
Yes. Allowable expenditures incurred after March 13, 2020, the date in which the 
United States President declared the national emergency due to COVID-19, would be 
eligible. 

 
2. Is payment of an outstanding prior term balance for a low income, first generation or 

underrepresented student who is unable to pay due to COVID-19 (caregiver and/or student 
employment loss for example) an eligible expense? 

 
Yes, but only if the balance was incurred during the Spring 2020 or Summer 2020 
academic terms. Colleges should retain adequate documentation to support this 
activity for audit purposes. 

 
3. Can the GEERs funds be used for COVID-19 screening and safety enhancements on 

campus be an allowable use of the funds? 
 

Yes. These are necessary to support the ongoing functionality of the institution’s 
operations during COVID-19 and therefore are eligible expenditures. 

 
4. Can the funds be used for technology expenses for remote learning that would benefit all 

students, regardless of income and need? 
 

GEER funds should be used to support efforts to enroll and retain low income, 
underrepresented, and first generation students that might otherwise not enroll or 
return due to the pandemic, including by closing digital equity gaps. However, 
expending these funds in a way that targets these students, but also benefits all 
students, would be allowable. 



5. Many institutions have significantly reduced enrollment for the coming year due to 
COVID-19. Can the funds be used to pay for advertising and recruitment expenses? 

 
The focus should be on recruitment and retention, not advertising; however, 
advertising would count as a recruitment expense if used for recruitment purposes. 

 
6. Are lost revenues as a result of closure or reduced enrollment allowable expenditures to 

support the institution? 
 

No. Lost revenues as a result of closure or reduced enrollment are not allowable uses 
of funds. 

 
7. Are indirect costs allowable for Illinois’ GEER grants? 

 
All funds must be used by institutions for direct services. Indirect costs are not an 
allowable cost. 

 
8. Can a list of allowable examples of expenditures be provided so that colleges preparing 

their planning document and budget can gain a better understanding of what types of 
expenditures are allowable for GEER grants? 

 
Please reference the GEER Fund FAQs A-16 and A-17 for a list of items which are 
eligible expenditures under the GEER Fund. In addition, GEER Fund expenditures 
must follow section 18002(c)(2) of the CARES Act and meet the criteria of 
“support[ing] the ability of [IHEs] to continue to provide educational services and 
support[ing] the on-going functionality of the institution.” 

 
9. Can GEER funds be used for DACA students? 

 
While the Department of Education issued an interim final rule excluding DACA 
recipients under sections 180004(a)(2), (a)(3), and (c) of the CARES ACT, GEER 
funding stem from Section 18002 of the Act, so our interpretation would be that DACA 
students could be served with GEER funds. However, it is incumbent upon colleges 
to do their own legal analysis of this issue as the ability to serve DACA students 
continues to be an ongoing debate in the CARES Act (e.g. preliminary injunctions 
issued in other states). To our knowledge, no rulings have been made related to GEER 
funding and DACA students. 

 
10. If scholarships are awarded to low-income students under GEER funds, are they required 

to be reported on form 1098 to the student? 
 
The IRS issued guidance that emergency financial aid grants under the CARES Act 
for unexpected expenses, unmet financial need, or expenses related to the disruption 
of campus operations on account of the COVID-19 pandemic, such as unexpected 
expenses for food, housing, course materials, technology, health care, or childcare, 
are qualified disaster relief payments under section 139 of the Internal Revenue Code 
and therefore are not includible in a student’s gross income. 
 
The National Association of College and University Business Officers (NACUBO) 
still recommends that institutions report the amounts for the emergency grants to 
students in Box 5 on IRS Form 1098-T, as the grants were administered and 
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processed by the institution. The taxability of a grant does not impact 1098-T 
reporting requirements under IRS regulations. IRS regulations refer to “the amount 
of any scholarships or grants for the payment of the individual’s costs of attendance 
that the institution administered and processed during the calendar year. While the 
CARES Act emergency grants are not required to go towards cost of attendance, the 
grants may be used by students for such costs, as reported by NASFAA. Because 
institutions simply will not know for sure that grant aid will not be used for costs of 
attendance, a conservative compliance approach is to include the emergency grants 
in Box 5. 
 
Because the GEER Funds were granted under the CARES Act, it is recommended 
that the same process be followed for financial aid given to students and report the 
scholarships on Form 1098-T. 
 

11. Can GEER funds be used to support GED students? 
Students pursuing a GED would be eligible for GEER funds unless there are any 
restrictions on funds being used for students who are taking less than a particular 
number of credits. 
 

12. Can GEER funds be used to support out of state students who are taking online classes? 
GEER funds cannot be used for out-of-state students. The Illinois GEER 
Certification states that the funds can be used "to provide emergency support 
through grants to institutions of higher education (IHEs) serving students within the 
State that the Governor determines to have been most significantly impacted by 
COVID-19 to support the ability of institutions to continue to provide educational 
services and support the on-going functionality of the institution." 

 
13. Can direct cash payments be sent to students 

GOMB will not allow direct cash payments to students under this grant. Supportive 
services need to be paid on behalf of the student.  
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