
 

GEER Fund FAQ 
 

1. Question A-8 of the Department of Education’s GEER Fund FAQ states that a Governor or 
an eligible entity may use GEER funds for any allowable expenditure incurred on or after 
March 13, 2020, the date the President declared the national emergency due to COVID-
19.  Would expenditures incurred after March 13, 2020 but prior to the beginning of the 
grant term be eligible for GEER funding? 
 
Yes.  Allowable expenditures incurred after March 13, 2020, the date in which the 
United States President declared the national emergency due to COVID-19, would be 
eligible. 
 

2. Is payment of an outstanding prior term balance for a low income, first generation or 
underrepresented student who is unable to pay due to COVID-19 (caregiver and/or 
student employment loss for example) an eligible expense?   
 
Yes, but only if the balance was incurred during the Spring 2020 or Summer 2020 
academic terms.  Colleges should retain adequate documentation to support this 
activity for audit purposes. 
 

3. Can the GEERs funds be used for COVID-19 screening and safety enhancements on 
campus be an allowable use of the funds? 

 
Yes.  These are necessary to support the ongoing functionality of the institution’s 
operations during COVID-19 and therefore are eligible expenditures. 
 

4. Can the funds be used for technology expenses for remote learning that would benefit all 
students, regardless of income and need? 
 
GEER funds should be used to support efforts to enroll and retain low income, 
underrepresented, and first generation students that might otherwise not enroll or 
return due to the pandemic, including by closing digital equity gaps.   However, 
expending these funds in a way that targets these students, but also benefits all 
students, would be allowable. 
 



5. Many institutions have significantly reduced enrollment for the coming year due to 
COVID-19.  Can the funds be used to pay for advertising and recruitment expenses? 
 
The focus should be on recruitment and retention, not advertising; however, 
advertising would count as a recruitment expense if used for recruitment purposes. 
 

6. Are lost revenues as a result of closure or reduced enrollment allowable expenditures to 
support the institution? 
 
No.  Lost revenues as a result of closure or reduced enrollment are not allowable uses 
of funds. 

 
7. Are indirect costs allowable for Illinois’ GEER grants?  

 
All funds must be used by institutions for direct services. Indirect costs are not an 
allowable cost. 
 

8. Can a list of allowable examples of expenditures be provided so that colleges preparing 
their planning document and budget can gain a better understanding of what types of 
expenditures are allowable for GEER grants? 
 
Please reference the GEER Fund FAQs A-16 and A-17 for a list of items which are eligible  
expenditures under the GEER Fund.  In addition, GEER Fund expenditures must follow 
section 18002(c)(2) of the CARES Act and meet the criteria of “support[ing] the ability 
of [IHEs] to continue to provide educational services and support[ing] the on-going 
functionality of the institution.” 
 

9. Can GEER funds be used for DACA students? 
 
While the Department of Education issued an interim final rule excluding DACA 
recipients under sections 180004(a)(2), (a)(3), and (c) of the CARES ACT, GEER funding 
stem from Section 18002 of the Act, so our interpretation would be that DACA students 
could be served with GEER funds.  However, it is incumbent upon colleges to do their 
own legal analysis of this issue as the ability to serve DACA students continues to be an 
ongoing debate in the CARES Act (e.g. preliminary injunctions issued in other states).  
To our knowledge, no rulings have been made related to GEER funding and DACA 
students.   
 

https://oese.ed.gov/files/2020/05/FAQs-GEER-Fund.pdf
https://www2.ed.gov/about/offices/list/ope/caresactifreligibility6112020.pdf

